Mieszkańcy Pomorza Zachodniego pochodzą z różnych zakątków Polski. Nasi przodkowie przybywali tutaj, kiedy po wojnie zmieniły się granice. Napływającą na Pomorze Zachodnie ludność stanowili przeważnie osadnicy z centralnej Polski, ale także ludność z dawnych wschodnich terenów naszego kraju. Przyjeżdżając przywozili ze sobą zwyczaje i swoje ulubione potrawy oraz smaki. Już tutaj, na miejscu, starali się stworzyć namiastkę swoich małych ojczyzn kulinarnych. Dlatego tradycja kulinarna Pomorza Zachodniego jest młoda, ale przez złożoną historię, jedyna w swoim rodzaju. Zadbajmy o nią!
Nowi mieszkańcy tych ziem, a także ciekawe dziedzictwo jej poprzednich właścicieli spowodowały, że na terenie naszego województwa powstał prawdziwy tygiel smaków. Dzięki temu, że korzenie naszej kuchni wywodzą się z wielu miejsc i kultur, mamy szansę tworzenia czegoś oryginalnego i niepowtarzalnego – razem budujemy dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego.
Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych (w skrócie LPT), którą od 2004 roku prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To systematycznie spisywany katalog naszych polskich produktów żywnościowych, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i potwierdzonych metod produkcji. To szansa na promowanie swojego produktu i regionu.
Zgłoś się!
LPT jest listą otwartą i każdy kto wytwarza produkt, którego historia i tradycja wytwarzania związane są z dawnymi i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na LPT.
Podziel się swoimi tradycyjnymi recepturami, opowiedz historię wytwarzania produktu i wspólnie z nami twórz Listę Produktów Tradycyjnych. Nie wiesz jak to zrobić? Pomogą Ci pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego. Kontakt, e-mail: akolodziej@wzp.pl, tel. 91 4410213, www.produktytradycyjne.wzp.pl, www.wrir.wzp.pl.
Pomorze Zachodnie może pochwalić się już 56 produktami wytwarzanymi zgodnie z dawnymi recepturami, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Część z nich, poprzez udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach rozpoznawalna jest od lat na naszym kulinarnym rynku, część zaczynamy dopiero odkrywać na nowo. Na liście dominują produkty z kategorii: miody, napoje, wyroby piekarnicze czy warzywa i owoce, ale nie brakuje również produktów rybołówstwa, gotowych dań oraz produktów mięsnych. Wszystkie świadczą o historii tego regionu i jego mieszkańcach. Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!
Z kulinarnym pozdrowieniem!
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego